Koffiebereidingen

Een Doppio is een dubbele espresso in een kopje. Een Doppio bevat 60 ml water. Dit water wordt op zo'n 95 °C door 6,5-7,5 gram koffie gestuwd
bij een druk van tussen 8 en 9 bar, gedurende 40 tot 60 seconden.

Voor het maken van de Doppio heb je de Excellent Dark 1 Kg - Intensiteit 5/5 nodig.

Een Ristretto kun je omschrijven als een geconcentreerde espresso. Bij het maken van deze koffie wordt tussen de 15 en 20 ml water gebruikt,
waardoor bittere smaken uitblijven en de koffie een zoetzure smaak krijgt.

Een Ristretto wordt gemaakt met een zelfde hoeveelheid koffie als normale espresso.
Voor 1 kopje wordt water van zo'n 95 °C door zes tot zeven gram koffie gestuwd bij een druk van tussen 9 en 16 bar, gedurende vier tot zeven seconden.

Voor het maken van de Ristretto heb je de Excellent Medium 1 Kg - Intensiteit 3/5 nodig.

De Turkse koffie wordt gezet door een Cevze of een pannetje te vullen met koud water. Voeg gemalen koffie en wat suiker toe. Warm het water op, niet laten koken, en zonder te roeren.

Voor het maken van de Turkse Koffie heb je de Klassiek Gemalen 1 Kg - Intensiteit 1/5 nodig.

De Flat White is een cappuccino met een wat dunner opgeschuimde melk. Hij wordt meestal bereid met een dubbele espresso (Doppio),
waardoor het koffiearoma sterker wordt. Je schenkt de Doppio in een kop van 180 ml. Vervolgens schuim je 150 ml melk op in een kannetje minimaal 300 ml,
maar er moet minder lucht in gewerkt worden dan bij een cappuccino (speel hiervoor met de stand van het pijpje). Daarna schenk je de opgeschuimde melk
over de Doppio.

Voor het maken van de Flat White heb je de Excellent Medium 1 Kg - Intensiteit 3/5 nodig.

De Cappuccino is een veel bestelde koffie in Nederland. De perfecte Cappuccino maak je door drie gelijke delen van espresso, warme melk en melkschuim.

Voor het maken van de Cappuccino heb je Excellent Blond 1 Kg - Intensiteit 2/5 nodig.

De Affogato zit tussen drank en een dessert in. Het is een heerlijke combinatie van warme koffie en koud ijs. Hiervoor schep je een bolletje vanille roomijs in een glas waarin 200 ml past. Vervolgens zet je een dubbele espresso (= Doppio) in het glas met ijs.
Resultaat: een heerlijk dessert voor mensen die zowel van koffie als ijs houden.

Voor het maken van de Affogato heb je de Excellent Medium 1 Kg - Intensiteit 3/5 nodig.

Een Lungo is een hele grote espresso die langer (tot wel 1 mimuut) "door blijft lopen", zodat de bittere bestanddelen in het maalsel opgelost worden en het volume groter is.
Lungo is Italiaans voor "lange koffie", die verwijst naar de langere doorlooptijd. Een Lungo bevat over het algemeen 2 keer zoveel water als een espresso.

Caffè Lungo moet je niet verwarren met Caffè Americano, wat een Espresso met heet water is. Een Lungo is rijker, maar bitterder, omdat het extra hete water door de gemalen koffie gaat en dus meer van de slecht oplosbare componenten, die normaal niet in een Espresso eindigen, meeneemt.

Voor het maken van de Lungo heb je de Excellent Medium 1 Kg - Intensiteit 3/5 nodig.